Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Kácov - Druhý ročník celorepublikové soutěže Pacovský košt ovládly destiláty z pálenice Kácovka v Kácově. 

Opít se destilátem z pěstitelské pálenice Kácovka v Kácově musí být nesporně též skvělým chuťovým zážitkem. Alespoň podle výsledků druhého ročníku degustační soutěže Pacovský košt. Hruškovice z této posázavské palírny zde totiž v absolutním pořadí obsadily hned první tři místa, což je v celorepublikové konkurenci více než sedmdesáti vzorků ovocných destilátů nesporně obrovský úspěch.

První dvě příčky obsadily vzorky samotné palírny Kácovka, které na třetí pozici doplnila hruškovice Rudolfa Tichého z Kácova, destilovaná rovněž v tamní pálenici. Úspěšní však byli v Pacově také destiléři firmy Less z Bohdanče. Jejich raritní kdoulovice skončila ve své soutěžní kategorii třetí. S mírnou nadsázkou lze tedy říci, že pálenky z Kutnohorska patří v celorepoblikovém srovnání určitě k těm nejlepším.

Destiláty z kácovské palírny přitom bodovaly již v minulém roce. „Na prvním ročníku Pacovského koštu jsme skončili druzí a na degustační soutěži firmy Rudolf Jelínek jsme se v minulém roce z osmi set vzorků umístili na sedmé příčce v jiných pálenkách (Degustační soutěže pálenek jsou většinou rozděleny na slivovici, hruškovici a jablkovici a ostatní ovoce. pozn. red.),“ uvedl k soutěžní bilanci palírny Michal Aron z Pálenice Kácovka.

A jak docílit toho, aby i vaše pálenka měla ty správné soutěžní parametry? Destiléři se jednoznačně shodují, že tím nejdůležitějším faktorem je pochopitelně vhodné ovoce a správně ošetřený kvas. „Vítězná hruškovice byla výjimečná hlavně použitou odrůdou ovoce. Hrušky Williams jsou totiž určeny zejména k přímé konzumaci a na pulty obchodů. Jsou taky poměrně drahé,“ upřesnil Aron. Nesmírně důležité je podle jeho slov samozřejmě také správné stanovení nejvhodnějšího momentu k vypálení kvasu.

Letošní sezona přitom napovídá, že když drobní pěstitelé ošetří svůj ovocný kvas dobře, mohla by být kvalita letošní slivovice opravdu nadprůměrná.

V Bohdanči přitom první štamprlata tohoto tradičního alkoholického nápoje okoštují již tento měsíc. „Teď pálíme mirabelky a meruňky. Švestky začneme pálit v průběhu tohoto měsíce. Letos je jich hodně a jsou výborné,“ poznamenal k letošní slibné úrodě Petr Kadlec z bohdanečské palírny.

Zdroj: http://kutnohorsky.denik.cz/podnikani/palenky-z-kutnohorska-patri-k-tem-nejlepsim-v-zemi.html

Autor: Martin Vaněk