Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Kácov - Druhý ročník celorepublikové soutěže Pacovský košt ovládly destiláty z pálenice Kácovka v Kácově. 

Opít se destilátem z pěstitelské pálenice Kácovka v Kácově musí být nesporně též skvělým chuťovým zážitkem. Alespoň podle výsledků druhého ročníku degustační soutěže Pacovský košt. Hruškovice z této posázavské palírny zde totiž v absolutním pořadí obsadily hned první tři místa, což je v celorepublikové konkurenci více než sedmdesáti vzorků ovocných destilátů nesporně obrovský úspěch.

První dvě příčky obsadily vzorky samotné palírny Kácovka, které na třetí pozici doplnila hruškovice Rudolfa Tichého z Kácova, destilovaná rovněž v tamní pálenici. Úspěšní však byli v Pacově také destiléři firmy Less z Bohdanče. Jejich raritní kdoulovice skončila ve své soutěžní kategorii třetí. S mírnou nadsázkou lze tedy říci, že pálenky z Kutnohorska patří v celorepoblikovém srovnání určitě k těm nejlepším.

Destiláty z kácovské palírny přitom bodovaly již v minulém roce. „Na prvním ročníku Pacovského koštu jsme skončili druzí a na degustační soutěži firmy Rudolf Jelínek jsme se v minulém roce z osmi set vzorků umístili na sedmé příčce v jiných pálenkách (Degustační soutěže pálenek jsou většinou rozděleny na slivovici, hruškovici a jablkovici a ostatní ovoce. pozn. red.),“ uvedl k soutěžní bilanci palírny Michal Aron z Pálenice Kácovka.

A jak docílit toho, aby i vaše pálenka měla ty správné soutěžní parametry? Destiléři se jednoznačně shodují, že tím nejdůležitějším faktorem je pochopitelně vhodné ovoce a správně ošetřený kvas. „Vítězná hruškovice byla výjimečná hlavně použitou odrůdou ovoce. Hrušky Williams jsou totiž určeny zejména k přímé konzumaci a na pulty obchodů. Jsou taky poměrně drahé,“ upřesnil Aron. Nesmírně důležité je podle jeho slov samozřejmě také správné stanovení nejvhodnějšího momentu k vypálení kvasu.

Letošní sezona přitom napovídá, že když drobní pěstitelé ošetří svůj ovocný kvas dobře, mohla by být kvalita letošní slivovice opravdu nadprůměrná.

V Bohdanči přitom první štamprlata tohoto tradičního alkoholického nápoje okoštují již tento měsíc. „Teď pálíme mirabelky a meruňky. Švestky začneme pálit v průběhu tohoto měsíce. Letos je jich hodně a jsou výborné,“ poznamenal k letošní slibné úrodě Petr Kadlec z bohdanečské palírny.

Zdroj: http://kutnohorsky.denik.cz/podnikani/palenky-z-kutnohorska-patri-k-tem-nejlepsim-v-zemi.html

Autor: Martin Vaněk

Additional information

We use cookies

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.